Snel naar
Inhoud

Jubileum Keurslager Worstepinne 30 jaar

Jubilerende Worstepinne neemt klanten mee op ‘werkbezoek’

Dinie en Henk Jansen vieren deze maand dat zij precies dertig jaar geleden Slagerij de Worstepinne in Doesburg begonnen. Inmiddels is de Worstepinne nog maar de enige vakslager in het centrum van Doesburg en heeft deze keurslager een grote schare trouwe klanten opgebouwd. Op dinsdag 20 mei namen Dini en Henk vijftig van hun trouwe klanten in een luxe touringcar mee op ‘werkbezoek’. Zij wilden graag laten zien waar hun prachtige vlees vandaan komt en op welke professionele en verantwoorde manier hun vaste slachterij werkt.

Slachterij
Zo voerde de tocht eerst naar Vleesvee Integratie Twente (VIT) in Oldenzaal. Deze rundvleesgrossier verwerkt wekelijks zo’n 80 a 100 runderen en levert dat kwalitatief hoogwaardig rundvlees aan kwaliteitsslagers, zoals de Worstepinne. Het gezelschap kreeg – grappig uitgedost in witte jassen en beschermende hoofdkapjes – de hele procesgang vanaf aanvoer van de runderen , via de slacht (die die dag niet plaats vond) en de moderne uitsnijding te zien tot de afvoer in de kratten van vacuüm verpakte rundvleesdelen. Misschien dat dit geen bezoekje voor vegetariërs was, maar deze klanten waren onder de indruk van de professionaliteit, de hygiëne, het vakmanschap en de toegewijde aandacht voor dier en vlees.

Mesterij
Vervolgens verplaatste de bus het hele gezelschap naar twee nabij gelegen mesterijen waar koeien (vooral de Blondes d’Aquitaine en zgn. Belgische Blauwen) speciaal gefokt en gemest worden om de prachtige kwaliteit van hun vlees. Het werd snel duidelijk: hier wordt met passie gewerkt aan zeer gezonde koeien, die na een goed leven in de wei en op de stal, op een zeer verantwoorde manier voorzien in onze behoefte om een mooi en gezond stuk rundvlees. En Dinie en Henk waren er trots op aan de klanten te kunnen laten zien met welke prachtige kleinschalige bedrijven zij al vele jaren samenwerken.

Cultureel einde
Nadat het gezelschap naar Bathmen was verplaatst werden ze eerst getrakteerd op een heerlijk indisch buffet, aangevoerd vanuit de eigen keuken van de Worstepinne. Henk en Dinie Jansen komen oorspronkelijk uit Bathmen en zijn daar nog vaak in hun vrije tijd. En nou is het bijzondere dat Henk – die we toch vooral kennen als de vriendelijke man in de slagerswinkel – in zijn vrije tijd al diverse toneelstukken en een boeiend boek heeft geschreven, allemaal met betrekking tot de geschiedenis van Bathmen. En Dinie, die normaal in de werkplaats van de slagerij allerlei prachtige slagersproducten maakt, produceert en regisseert die toneelstukken. Ongelooflijk, maar waar! Omdat deze maand ook gevierd wordt dat de Oranjevereniging van Bathmen 200 jaar bestaat (de oudste van Nederland) schreef Henk maar liefs vier korte eenakters over die geschiedenis, die Dinie nu weer regisseert. Al hun gasten werden opgesplitst in vier kleine groepjes en kregen in een soort carrousel op vier verschillende locaties de vier toneelstukken te zien.

Hoe bijzonder wil je het hebben: je gaat met je slagers op stap voor een werkbezoek aan Twente en je krijgt als kers op de taart vier toneelstukken in en over Bathmen te zien, geschreven en gemaakt door diezelfde slagers… Toen de touringcar ’s avonds laat weer in Doesburg arriveerde waren de complimenten voor deze bijzondere mensen met hun prachtige zaak dan ook niet van de lucht.

Peter van den Brandhof, Doesburg